Tænder og tandpleje

Hundevelfærd og det at hunden har et godt, og værdigt, liv er hovedstenen i dagligdagen. På denne side kan du læse om tænder og tandpleje, som kan være nyttige for både nye hvalpekøbere og erfarende

Undersøgelser viser, at tre ud af fire hunde har en behandlingskrævende tilstand i munden.

Hunden kan godt få smerte, men efter 10 minutter viser hunden ikke sine smerter. Derfor ser man også ofte at en hund efter tandbehandling liver op, er glad og opfører sig som en hvalp igen.

Derfor bør hundeejere jævnligt få undersøgt deres hund ved at kigge den i munden, og børste dens tænder en gang dagligt. Når hunden er 1 år vil det være en god ide, at lade dyrlægen tage et særligt sundhedstjek på tænderne, så man kan se hvordan det er gået med tandskift, pleje af tænderne og om der er behov for ekstra hjælp omkring tandbørstning, ligesom dyrlægen kan undersøge sundhedstilstanden for hundens mundhule.

På de 2 store tænder kan ses begyndende tandsten

På de 2 store tænder kan ses begyndende tandsten

Hunde får 2 sæt tænder:

Hunde har det som mennesker, at de får 2 sæt tænder. Hvalpe har 28 mælketænder. Når hunden er i alderen 5 til 7 måneder får den 42 blivende tænder, dersom regel fordeles med 21 i overmunden og 21 i undermunden. Tænderne fordeles med 6 fortænder i overmunden  og 6 i undermunden, 4 hjørnetænder og 26 kindtænder.

Tænderne udvikler sig normalt som følger:

Tand navn

Mælketænder udvikles normalt i alderen

Blivende tænder udvikles normalt i alderen

Fortænder

4 – 6 uger

12 – 16 uger

Hjørnetænder

3 – 5 uger

12 – 16 uger

Forreste  Kindtænder ( præmolarer)

5 – 6 uger

12 – 20 uger

Bagerste Kindtænder (molarer)

5 – 6 uger

16 – 24 uger

Når hunden er 6 uger kan man ved røngten fotografering konstatere, om hunden har alle de blivende tænder. En sådan undersøgelse er en god ide hvis en hund sælges til udlandet, så man undgår store udgifter såfremt hunden igen skal tilbage til opdrætteren.

Begynd så tidligt som muligt at lære din hund at vise tænder

Begynd så tidligt som muligt at lære din hund at vise tænder

Tandskift fra mælketænder til varige tænder

Mælketænderne falder ofte ud af sig selv uden, at man opdager det, men det er ikke ualmindeligt at, en eller flere mælketænder bliver siddende, og må fjernes for at give plads til at de blivende tænder kan vokse korrekt ud.

Det er en arvelig lidelse at mælketænder ikke selv falder ud, men det er normalt ikke noget hverken opdrætter, eller dyrlæge, gør opmærksom på hvis en hund har måtte få fjernet en mælketand.

Det er muligt at hundens mælketænder er fuldtallige, og at der alligevel ikke dannes en blivende tand.

Når hunde skifter tænder, hæver tandkødet sig voldsomt. Derfor vil mange hunde gerne bide i hårde genstande som ben og pinde når de skifter tænder for at lindre smerterne i de betændte gummer.

Hvis en mælketand sidder fast må man ikke begynde eksempelvis at ”trække tov”, eller give hunden noget hårdt for at den på den måde kan få tanden ud, da der så er stor risiko for at dele af tandroden bliver siddende nede i gummen, hvilket kan give problemer når den blivende tand skal vokse ud, og i værste fald kan det give senere store gener for hunden med betændelse.

Hold hånden under hagen når tænderne vises frem, så hunden kan følge med i hvad der sker

Hold hånden under hagen når tænderne vises frem, så hunden kan følge med i hvad der sker

Tænderne er først færdigudviklet når hunden er 2 år:

Tænder er først færdigudviklet når hunden er 2 år, og jo ældre hunden bliver jo stærkere bliver tænderne.

Derfor ser man også at det ofte er hunde der er under 2 år der har knækket tænder, eksempelvis på grund af leg med pinde, sten, golfkugler eller andet hårdt. Mange yngre hunde der får ben knogler har også knækkede tænder, ligesom det ofte ses at yngre hunde der fodres med barf foder har knækkede tænder, der skyldes tænderne var for svage til  at kunne  klare det store tryk der kommer når der bides i knogler eller råt kød.

En glad hun viser stolt bisserne frem

En glad hun viser stolt bisserne frem

Tandsten

Alle hunde får tandsten, nogle i mild grad og andre i svær grad. Tandsten er gule belægninger på tænderne langs tandkødsranden.

Der dannes hele tiden Plak på hundens tænder, som er en bakterie der efter 24 timer forstener og bliver til Tandsten.

Hvis tandsten ikke behandles kan det føre til tandkødsbetændelse, og i værste fald til at hunden får paradentose, der ødelægger tandfæstet.

En rådden tand kan give tandbylder, som oftes ses ud for de store kindtænder i overmunden, og som i værste fald kan ”bryde op” som en åben byld under øjet. En tandbyld kan behandles ved at trække tanden ud, så bylden kan komme af med sin betændelse, og det kan være nødvendigt at give pencelin eller lignende.

Tandsten kan ikke børste væk ved børstning af tænder, men kan fjernes med ultralyd behandling hos dyrlægen. Ved daglig tandbørstning kan holde belægningerne nede og forhindre, at de udvikler sig til tandsten, ligesom der kan købes forskelligt legetøj der masserer tandkødet og på den måde nedsætter dannelsen af tandsten.

Tandsten er som regel mest på kindtænderne, og tandsten er ikke farligt for hunden, og ved daglig børstning af tænderne så bliver tænder og tandkødet pæn rent.

Det er ikke nogen god ide at bruge en tennisbold som legetøj til hunden, da den er luftig og blød, og rigtig mange skader på hunde skyldes netop leg med tennisbolde.

Her er et par billeder fra tandlæge stolen på Tanddyreklinikken

Her er et par billeder fra tandlæge stolen på Tanddyreklinikken

Børst tænderne dagligt på din hund

Det er en god ide at starte med at børste tænderne på hunden så tidligt som muligt. Derfor er det en god ide´ at opdrættere lærer hunden, at vænne sig til at få børstet tænder, og til at åbne munden.

Det er en god ide at starte med en almindelig blød tandbørste. Hvis det er en hund der ikke før har fået børstet tænder, så giv hunden en langsom tilvending til det at få børstet tænder på den udvendige side af tænderne, og efter 3 til 4 måneder kan man begynde at børste tænderne på indersiden.

Der kan købes tandbørster der er særligt designet til hunde, som kan tage begge sider af tænderne, men de er ikke så lette at bruge som det ser ud til, så begynd hellere med en blød tandbørste.

Man kan købe særligt tandpasta til hunde, men det er ikke strengt nødvendigt, det vigtige er at hunden får børstet tænderne og tandkød. Undersøgelser viser at 90% af pleje af tænderne er tandbørstning, mens det kun er de sidste 10% der skyldes brug af tandpasta.

Hos dyrlægen kan du købe en særlig gummi tandbørste du kan sætte på din finger, så den delvis virker som tandbørste.

Hvis du har flere hunde kan du godt bruge samme tandbørste til flere hunde, da hunde jo i forvejen ”deler bakterier” fra eksempelvis mad-  eller vandskålen, ben osv., så der er ikke nogen grund til at købe flere tandbørster hvis man har flere hunde.

Jeg er da sød - syntes du ikke?

Jeg er da sød - syntes du ikke?

Brud på tænder

Hos unge, legesyge hunde eller efter trafikuheld sker det, at en hjørnetand knækker. En flækket tand kan være smertefuld for hunden.

Hvis en tand knækker, eller flækker, er det altid klogt at bringe hunden til dyrlæge for at få konstateret, om tanden skal behandles eller om det er så alvorligt at tanden skal trækkes ud.

Caries

Hunde kan som mennesker få huller i tænderne, men der sker meget sjældent, mens parodontose ses meget ofte hos hunde.

Caries forekommer mere hyppigt hos hunde med pæne tænder, og som ofte belønnes med mange godbider, der ofte er meget sukkerholdig.

Caries forekommer hyppigst på de største kindtænder i over- og undermunden og på de bagerste flade kindtænder. Hullerne kan som hos mennesker plomberes, og i særlig grove tilfælde trækkes tanden ud

Nogle gang må ejeren helt ned på knæ for, at få lov til at se hundens tænder

Nogle gang må ejeren helt ned på knæ for, at få lov til at se hundens tænder

Forkert bid på tænderne

Hunde kan have 4 forskellige tandbid, i de forskellige race standarder er beskrevet hvilken bid de forskellige hunde tillades at have.

Forkert bid på tænderne er en arvelig lidelse der gør, at der ikke bør avles på hunden, og det er vigtigt opdrætteren er opmærksom på denne alvorlige lidelse.

Dyrlægen kan rette tænder op, eksempelvis hvis en hund har tangbid, så hundens fejl bliver rettet op, og derved kan skjules arvelige fejl hos hunden.

 
Af hensyn til hunden kan det være dyreetisk fornuftigt at gennemføre en sådan behandling, da hunden ofte vil kunne få mange gode år med et godt tandbid.

Men det anbefales at ejeren tager en snak med dyrlægen om indgrebet, og sørger for at hunden  ikke efterfølgende indgår i avl.                                                       

Sådan ser de 4 slags bid ud en hund kan have.

Sådan ser de 4 slags bid ud en hund kan have.

Kræft

Kræft er en sygdom der kan ramme hunde, på samme møde som mennesker, og sygdommen spredes meget hurtigt.

Hvis der er mistanke om, at en hund har kræft kan der udtages vævsprøver på hunden der viser om det er en ”godartet eller ondartet” knude. Sikkerheden med vævsprøverne er generelt høj, men der er tilfælde hvor første undersøgelse viser det er en ”godartet” lidelse, som så senere konstateres er ”ondartet”, men i langt de fleste tilfælde er diagnosen korrekt.

Kræft kan behandles på 3 forskellige måder :

Ø  Tumormar behandling, hvor man fjerner knuden og en del af eksempelvis under- eller overkæben, såfremt der er der kræften er.

Ø  Stråle behandling anvendes ikke så meget her hjemme, men i Sverige arbejdes der med denne behandlingsform, som er under fortsat udvikling.

Ø  Kemo behandling anvendes jævnligt ved behandling af kræft her i landet.

Alle hunde kan få problemer med tænderne, hvad enten de er store eller små.

Alle hunde kan få problemer med tænderne, hvad enten de er store eller små.

Foder og tandpleje program

Der findes ikke nogen 100% skræddersyet løsning på hvordan man helt kan undgå problemer med ens hund,og dens tænder,  men avlsudvalget vil gerne give følgende anbefalinger til alle hundeejere:

Ø  Børst hundens tænder hver dag, og begynd tandbørstningen i så tidlig en alder som muligt.

Ø  Brug gerne en tandpasta der er udviklet til hunde

Ø  Få dyrlægen, eller dyr tandlægen, til at foretage et grundigt tandtjek når din hund er et år.

Ø  Køb en foder der fremmer din hund´s mund og tandhygiejne

Ø  En tyggebar, eller et legetøj speciel fremstillet til tandpleje, er en effektiv måde at supplere tandbørstningen på.

Ø  Når du hvert år får vaccineret din hund, så få din dyrlæge til at lave et tandtjek af hunden, for at det kan gøres helt effektivt kan det nogle gange være nødvendigt at lade undersøgelsen foregå under bedøvelse.

Ø  Lad aldrig din dyrlæge foretage andre operationer, samtidig med din hund er i narkose ved en tandbehandling, da de bakterier der er ved tænderne spredes hurtigt i hundens krop, og derfor kan fremme andre lidelser hos hunden.

Oktober 2008, Avlsudvalget i Dansk Hvid Schæferhundeklub, Frank S.

En glad dansende hund vil gerne vise

En glad dansende hund vil gerne vise "mor sine tænder" i fuld højde

Her kan du søge hjælp om tænder og tandpleje

Her kan du søge hjælp hvis du ønsker  yderligere information om tænder og tandpleje

Hunde udstilling

På udstillingerne for hunde, som holdes over hele landet, gennemgår dommeren altid grundigt hundens tænder.

Her kan du altid få gode råd om hvordan du sikrer din hund´s tænder bedst muligt. Dommeren kan også i sin dommerbedømmelse evt. foreslå, at du tager en snak med din dyrlæge om tænderne.


På udstillingerne mødes mange hunde ejere, sammen med deres hunde, og har en hyggelig dag sammen, hvor der også er tid til en "tandsnak" og en snak om dagens bedømmelse af din hund.
 
På hjemmesiden www.dhsk.dk, eller på andre klubbers hjemmeskider, kan du se hvornår den næste udstilling er, hvor du kan udstille din hund.

Hundetræning

Hvis du går til hundetræning i en af landets mange lokale klubber, er der altid trænere, eller andre glade hunde-folk, der gerne giver gode råd om tand-pleje, og som kan fortælle om tænder.

Til hundetræning er der også mulighed for at træne hunden i tandvisning, og det er en god ide´ at hunden så tidligt som muligt

oplever det at vise tænder som noget rart.


 Din lokale dyrebutik

Hos din lokale dyrebutik kan du også altid få gode råd om foder, og legetød du  med fordel kan anskaffe til din hund, så du er med til at sikre din hund ikke får problemer med tænderne.

Din egen dyrlæge

Når du er til det årlige sundhedstjek, hvor du får vaccineret din hund, bør du altid få dyrlægen til, at tage et tjek på hundens tænder, så du kan få lidt at vide hvordan din tandpleje for hunden er, og om der evt. er noget du kan gøre bedre, så det sikres din hund har gode sunde tænder.

Tanddyreklinikken

Tanddyreklinikken er landets eneste specialklinik for tandbehandling af dyr, hvor der behandles hunde, katte, fugle og mindre husdyr´s  tænder og i mundhulen.

Du kan henvende dig direkte til klinikken, men du kan også via din dyrlæge henvises til klinikken der lægger i Måløv ved København.


Du kan også besøge klinikken på www.tanddyreklinikken.dk, og læse mere om hvad der kan gøres på klinikken. 

  .

Kommentarer

04.12.2011 10:52

Betty

Og hvad er lige BARF ?
PS fin side for en nybegynder.

11.08.2011 15:10

Steen. Brøndby Strand

Meget informativ www-side. En god ide, men undres over - "BARF er skadelig", regnede med det modsatte, dog med rette suplement, men hvad ?????

20.05.2011 22:46

Jens Jørgensen

God side -den gav mig svar på mange ting!

20.05.2011 23:52

frank

Tak Jens, hvis du har spørgsmål jeg ikke har skrevet om, så send en mail til fcs@dhsk.dk, så vil jeg gerne prøve at svare dig.

mvh

Frank

Seneste kommentarer

27.05 | 06:34

Hej Lis
Tak for dit spørgsmål, kan du ikke sende mig din mail adresse til f-sorensen@oncable.dk, så skal jeg nok hjælpe dig, eller ring gerne til mig på 25472901 mvh Frank

26.05 | 18:15

Hej
Jeg er pt med i DDH, men har ikke kunnet opdrive en hvid korthåret han til min tæve på 4 år som gerne skulle have hvalpe i år. Hun har een B-hofte og een A - hofte, ellers er hun fejlfri.

24.05 | 21:45

Hej Torben, tak for din besked godt at høre fra dig, håber det går godt hos du kan evt. skrive til mig f-sorensen@oncable.dk, eller tlf. 25472901 mvh Frank og Dingo

24.05 | 19:35

Hej Frank. Jeg ved ikke om du stadig læser på disse svar, men jeg var ejer til Skagens Nikko som var far til Bambi. Håber du læser dette og vi evt. kan komme i kontakt.

Del siden