Alle har brug for pelspleje

Uanset om din hund er kort- eller langpelset har hunden behov for regelmæssig pleje af pelse.

Pelspleje er ikke kun nødvendigt for at hundens pels ser godt ud, men også en hjælp til at sikre sund hud, hygiejne og opdage småsår samt holde lopper og andre dyr væk

På denne side kan du læse om pelspleje, shampoo, balsam og generel hygiejne, ligesom vi har beskrevet en række gode råd til dig og din hund

Pelspleje og generel hygiejne har alle hunde glæde af!

Pelspleje og generel hygiejne har alle hunde glæde af!

Få en god hyggestund med din hund

For at pelspleje bliver en hyggestund for både ejer og hund, er det vigtigt hunden vænnes til at blive børstet, vasket og ordnet fra den er hvalp af.

Hvis det er en hund der kræver klipning , så er det vigtigt at hunden fra en tidlig alder bliver fortrolig med børste, strigle, kam, vaske turen og saksen.

Hvilke pelse findes der, og hvordan plejes pelsen?

Kortpelsede hunde kræver mindre pleje af pelsen end de langhårede racer.

Pelspleje hos korthårede og  langhårede hunde er minimal til daglig.

Hvis hunden er blevet godt våd, og beskidt, lægger den og tørrer sig, hvorefter skidtet drysser af hunden, eller du kan tage et håndklæde og tørre pelsen.

I fældningsperioden er det vigtigt at gå grundigt til værks, gerne dagligt, så hunden slipper af med de mange løse hår, mens det udenfor fældnings-perioden er tilstrækkeligt med en omgang med børsten hver uge.

Pelspleje er med til at sikre et tillidsfuldt forhold mellem hund og ejer, og er en vigtig del af socialiseringen af hunden.

Pelspleje er med til at sikre et tillidsfuldt forhold mellem hund og ejer, og er en vigtig del af socialiseringen af hunden.

Kortpelsede & langhårede hunde fælder lige meget

De fleste hunderacer fælder 2 gange om året, normalt i foråret og om efteråret.

Nogle hunde fælder hele året, det kan skyldes hormonforandringer, kost eller at pelsen påvirkes af kunstige faktorer, som eksempelvis kunstlys og varme.

Fældning skyldes at hundens pelshår vokser sig til sin maksimale længde, hvorefter håret bliver skubbet ud af huden, af det nye hår som vokser frem.

Den proces gør at der altid er en balance mellem hundens hårlag, så hunden ikke fremstår som ”skaldet”.

 
Langhårede Hvide Schæfere har lang, eller mellemlang, pels med en isolerende underuld. Ved pleje af hundens pels er det vigtigt at børste hundens pels grundigt i bund, så de afstødte hår fjernes.

Langhårede hunde kan med fordel børstes hver dag, så man undgår at pelsen filtrer sig sammen i klumper, der kan være både besværlige, tidskrævende og smertefulde at redde ud.

Ved Hvide Schæfere ser man ofte at hundens pels er mat og misfarvet på grund af hundens underuld ikke er blevet børstet ud, og derved får pelsen er kedelig farve som mange fejlagtig tror eksempelvis skyldes arvelige gener eller forkert kost.

Hvilket udstyr har du brug for?

 

Der findes et hav af udstyr som du kan købe hos dyrlægen, dyrehandlere, supermarkedet eller hos hundefrisøren, men det er vigtigt du, og din hund, selv får erfaring for hvad der passer bedst til jeres behov.

Har du en kortpelset hund, kan hundens pels børstes igennem med en metalkam, karte og en god børste med succes.

Har hunden underuld kan du med fordel bruge en karte / rive til at fjerne det løse underuld, og efterfølgende børstes hunden med en børste i hårenes vækstretning så pelsen bliver flot og ren.

Du kan også købe en gnubbehandske, og en god børste, som hos de korthårede hunde normalt er rigeligt udenfor fældningsperioden.

På udstillinger kan du også få gode råd af andre udstillere, og hos dommerne om hvordan du bedst plejer din hund´s pels. Ofte kan du købe udstyr til gode priser hos de handlende der har stader på udstillingen.

Har du en hund med en rynket hud, eksempelvis Bulldog, Mops eller blodhund bør du hver dag bruge tid på pelspleje, så du sikrer dig at hunden ikke får hudlidelser i rynkerne.

Har du en hund med en rynket hud, eksempelvis Bulldog, Mops eller blodhund bør du hver dag bruge tid på pelspleje, så du sikrer dig at hunden ikke får hudlidelser i rynkerne.

Hvordan børster du din hund´s pels?

For at hunden føler pelsplejen som en dejlig oplevelse, sammen med dig, er det vigtigt at hundens pels børstes nedefra og i små tag. Del pelsen op i små stykker og børst en del af pelsen af gangen.

Børsten må ikke sættes i nakken og hives ned over hele hundens ryg eller bug og benene i et langt træk.

Det er en fordel du hver uge børster din hund helt igennem en gang om ugen, og der fjerner løs pels og underuld, samt kontrollerer hundens hud , end at du klatbørster hundens pels lidt hver dag.

Hvis du kan se at hunden er ved at gå i filt for dig, så skynd dig at bestille tid hos frisøren inden det er blevet for slemt.


Selv om at du kan holde din hund filt fri vil det altid være en god ide at bestille en tid til din hund inden at den bliver for gammel, helst inden den er 9 mdr. så den kan blive introduceret for frisøren og DU kan få vejledning i hvordan du bedst muligt kan holde din hund, og hvad du skal bruge af børster og kamme.

Hvornår begynder du pelsplejen?

 

Når du køber en hund så få altid opdrætteren til at fortælle dig hvordan du bedst passer hundens pels, samt hvilke redskaber, shampoo og evt. balsam du bør bruge.

Når du får hvalpen hjem, bør du hverdag afsætte ca. 5 min. til børstning af pelsen, så hunden hurtigst muligt vænnes til at blive børstet med en blød børste.

Børstningen skal hunde opleve som en daglig hyggestund, og derfor er det vigtigt det ikke laves om til en leg.

 
Når hunden er 3 – 4 måneder, er dæk-hårene vokset frem, og først da bliver pelsen blank.

For at undgå misfarvning, og slidtage på pelsen, bør hunden ikke gå med hals-bånd i hjemmet. Hvis der bruges kæde-halsbånd anbefales det at købe et rust-frit stål halsbånd, da det ikke misfarver pelsen på samme måde som de billigere nikkel halskæder gør.

Når hunden er 3 - 4 måneder, er dækhårene vokset frem, og først da bliver pelsen blank

Når hunden er 3 - 4 måneder, er dækhårene vokset frem, og først da bliver pelsen blank

Hårshampo og balsam til Hvide hunde

Bevar den hvide pels hvid uden gyldent skær med hunde shampo og balsam

Gennem årene er jeg ofte blevet kontaktet af hundeejere med Hvide Schæfere / Hvid Schweizisk Hyrdehund, som har oplevet farven i pelsenhar et gyldent skær, eller pelsen ikke er flot skindene hvid.

Ofte skyldes misfarvning i pelsen indholdet i foder, om vinteren er pelsen også ofte mere gylden, men det kan også skyldes der er brugt en shampoo / balsam til pleje af hundens pels, som ikke  beskytter den hvide farve i pelsen.

Petfreams forhandler Biogance White Snow hundeshampoo der en naturlig farve-aktiverende shampoo beriget med hyldebær ekstrakt, som er meget let at bruge, og som er let at skylle ud af pelsen efter min langhårde Hvide Schweiziske Hyrdehund er blevet vasket og jeg slutter af med GlissHair balsam som masseres ind i pelsen og efter ca. 5 min. skylles balsammen af.

Sæbe og balsam har en dejlig duft, eneste minus ved de 2 produkter er, at brugsanvisningen på flaskerne ikke står på Dansk, men på de 2 link fra petdreams kan du læse mere om de 2 produkter, som har stor glæde af, at bruge min langpelsede Hvide Schweiziske Hyrdehunde.

https://www.petdreams.dk/biogancer-white-snow-shampoo-til-hvide-pelse.html

https://www.petdreams.dk/gliss-balsam-til-hunde-fra-biogance.html

Dingo dejlig hvid efter et bad og en gang hundebalsam i den langhåredde pels.

Dingo dejlig hvid efter et bad og en gang hundebalsam i den langhåredde pels.

Hvor ofte vaskes din hund

En hund må ikke vaskes for tit, da man så fjerner det fedtlag, der beskytter huden og uldhårene.

Nogle mener hunde ikke skal vaskes, da de mener det er unaturligt. Her skal man huske, at hunden  bevæger sig i os, røg, naturen, mados, ligesom hunden kan få hudlidelser, eller utøj i pelsen, der kan fjernes ved en vask, så derfor er det naturligt at hunden har behov for et bad. 

Hunden skal selvfølgelig også i bad når den skal til interiørudstilling, ligesom det kan anbefales hunden går til svømning som en del af hundens motion, eller hvis hunden har behov for genoptræning.

Til  vask skal du bruge en sulfofri hundeshampo. Brug eventuelt også en god hundebalsam.

Efter afvaskning skal sæben skylles grundigt ud af pelsen, da eventuelle sæberester, let kan give kløe og  irritation med evt. eksem til følge. 

KW produkter har udviklet en shampoo, der er særlig velegnet til hvide hunde. Shampooen skal sidde skal sidde i pelsen i 10 min og derefter skylles ud. Besøg deres hjemmeside www.kw.dk

Det letteste er at vaske sin hund i badekarret i badeværelset, men det kan også sagtens lade sig gøre i en bruse-kabine. Vandet skal være varmt, men ikke for varmt.

Når man vasker sin hund, er det vigtigt at pelsen ikke er filtret. Hvis hundens pels er filtret vil den trække sig sammen, og pelsen blive endnu mere filtret.

Når man passer sin hund fornuftigt anbefales det at hunden vaskes højst 2 gange om året. Langpelsede hunde har større behov for vask, her skader det ikke at bade hunden oftere op til hver 3 måned.

Når man passer sin hund fornuftigt anbefales det at hunden vaskes højst 2 gange om året. Langpelsede hunde har større behov for vask, her skader det ikke at bade hunden oftere op til hver 3 måned.

Ros hunden

Du må aldrig glemme at snakke med hunden, mens du arbejder med den, så den vænner sig til at forbinde noget rart med pelsplejen.

 

Giv den gerne en godbid som belønning, når seancen er overstået. Så har du en tryg og tillidsfuld hund, som  tilmed er glad, fordi den er velplejet.

Ros hunden når den står pænt, og få den til at falde til ro, hvis den får et hysterisk anfald undervejs, eller vil bide i børsten.

Ros hunden når den står pænt, og få den til at falde til ro, hvis den får et hysterisk anfald undervejs, eller vil bide i børsten.

Lopper

 

Lopper overføres ikke kun ved kontakt med andre hunde, de kan også sidde i dit tøj hvis du har været et sted hvor der var lopper, eller hvis hunden luftes steder hvor der kommer mange andre hunde, eller i naturen hvor der er pindsvin, vildkatte og andre dyr.

Lopper formeres meget hurtigt, en hunloppe lægger op til 10 – 15 æg om dagen. I loppens levetid svarer det til at der kan skabes op til 1000 æg.

Det kan være svært at få øje på lopper, men har du en hund med hvid pels er lopperne lette at finde. Den nemmeste måde er at kikke efter de sorte ekskre-menter ved nakken, haleroden, i lysken og ved ørene, da det er de steder lopperne befinder sig godt på grund af varmen fra hunden.

 

En let måde at se om hunden har lopper er at børste hunden på et hvidt lagen, så kan du se om der er noget sort ”krymmel” på lagnet.

Hvis du vil være 100% sikker på om det er lopper kan du komme lidt vand på ekskrementerne, og hvis de farves rødt har din hund lopper.

Hundens lopper kan også være i sofaen eller i tæppet på sofaen

Hundens lopper kan også være i sofaen eller i tæppet på sofaen

Sådan bekæmper du lopper

 

Lopper kan sidde på andre dyr, i møbler, tæpper, gardiner i hundekurven, i bilen og alle andre steder.

Derfor er det vigtigt at du ikke kun behandler hunden, men alle husdyr i husstanden, og det er vigtigt at alt sprøjtes med et middel mod lopper.

Det er en god ide, at støvsuge huset grundigt, og når du har gjort det, at der så sprøjtes mod lopper. Husk at smide støvsuge posen ud, så lopperne ikke kommer tilbage til huset fra posen.

Du kan også købe forskellige midler til at behandle hunden mod lopper, spørg evt. din dyrehandler, på apoteket, hos dyrlægen eller hvor du normalt køber dine hunde artikler om hvilket produkt der er bedst til din hund.

Loppehalsbånd - shampoo

Der findes forskellige loppe halsbånd som er gode til at forebygge lopper, men det er ikke nok kun at bruge loppe halsbånd når hunden er i behandling.

Hunden må højst gå med loppe halsbåndet i en måned da lopperne hurtigt vænner sig til halsbåndet, og det samme gælder for pudder der kan masseres ind i pelsen.

Så inden du bruger loppe halsbånd, eller pudder så læs brugsanvisningen godt igennem.

Der findes forskellige loppe shampooér, der kan bruges til forebyggelse af lopper, eller hvis hunden har fået lopper, men det er ikke nok kun at bruge en shampoo for at undgå lopper, da man ikke kan vaske alle de æg væk som hunloppen producerer hver dag.

Lopper kan sidde på både hunde og andre dyr

Lopper kan sidde på både hunde og andre dyr

Pas på hvalpene og diegivende dyr

Det er ikke alle produkter til bekæmpelse af lopper, og andre former for utøj, der må bruges på hvalpe eller diegivende dyr. Spørg altid der hvor du køber produktet, eller din dyrlæge, og læs brugsanvisninger, der følger med produktet om det kan bruges til diegivende dyr eller hvalpe.


Skab hos hund

 Hvis din hund klør sig meget, har kradset huden til blods, har mange skæl eller hvis pelsen bliver hullet og ser ”mølædt” ud er der stor risiko for at hunden har skab.

Om natten kan du også vågne ved, at hunden klør og kradser sig og slår poten i gulvet, fordi skabet generer.

 

  Hos nogle hunde udvikles symptomerne langsomt, og det kan være vanskeligt at være sikker på om hunden har skab, mens man hos andre hunde oplever at der kun går få dage før man har et klassisk udbrud af skab.

Det er ikke alle produkter der bruges til loppebekæmpelse der må bruges på hvalpe eller diegivende dyr, som kan få alvorlige skader af behandlingen

Det er ikke alle produkter der bruges til loppebekæmpelse der må bruges på hvalpe eller diegivende dyr, som kan få alvorlige skader af behandlingen

Hvordan ser du om din hund har skab

  Symptomerne ses ofte mest tydeligt på albuer, ører, has og næse. Men efter-hånden breder lidelsen sig til hele kroppen, og der er stor forskel på hvor massivt udvikler sig på hundene.

Hvis din hund har tegn på skab skal du kontakte dyrlægen, der kan tage en blopdprøve, og konstatere, om hunden har antistoffer mod skab. Mange hunde danner antistoffer, hvis de har haft skab i nogle uger, men selv om hunden ingen antistoffer har kan der alligevel være tale om skab.

Dyrlægen kan også skrabe lidt af huden for at se om der er tegn på mider. Hvis der er mider er der ingen tvivl om det er skab, men også denne prøve er ikke 100% sikker, da man ikke altid kan være sikker på at skrabe på huden hvor der er mider.

Hvis din hund har fået konstateret skab er det vigtigt, at du kontakter andre som hunden har været i kontakt med, så det sikres smitten ikke spredes.


Hos langt de fleste hunde kan skab behandles ved at dryppe et skabmiddel i nakken på hunden, men det kan også være nødvendigt at behandle hunden med injektioner eller flere gange i et kemikaliebad før hunde slipper af med lidelsen.

Hvor kan du få hjælp?

Pelspleje og soignering af hunden er vigtigt for både hunden og hele familien. Det er derfor også vigtigt at du søger råd og vejledning hvis du er i tvivl.

Din dyrlæge kan give dig gode om hvilke redskaber, shampoo og balsam du kan bruge til din hund, ligesom dyrlægen kan hjælpe hvis din hund har lopper, skab eller andre problemer.

Hos hundefrisøren kan du få råd og vejledning i hvordan du bedst muligt kan holde din hund, og hvad du skal bruge af børster og kamme.

Apoteket, Matas, dyreforretningerne og andre specialbutikker har forskellige produkter du kan bruge i forbindelse med soignering og pelspleje af din hund, og husk altid at læse brugsanvisningen grundigt.

Til hundetræning, hos din opdrætter og på udstillinger kan du også få gode råd af andre hundefolk der kender din race.

Du kan også kontakte bestyrelsen i DRC/DHSK og få en snak om emnet, ligesom du på hjemme-siden http://www.dhsk.dk/ kan få gode råd og erfaringer fra andre med Hvid Schæfer.


Du kan også sende en mail til
fcs@dhsk.dk

Kommentarer

22.04.2015 16:39

susan

Hvornår må man få sin hundehvalp klippes? 4 mdr gammel

22.04.2015 21:27

Frank

Hej Susan, hvad race er din hund?, send evt. en mail til mig på fcs@dhsk.dk så finder vi sammen en der ved mere om pelspleje for din race.

19.10.2011 17:30

Henrik Brandt

Hvid schæfer har et stor mærke rødt og ingen hår på siden af snuden.
Har prøvet middel mod eksem og alegi fra dyr lægen men det forsvinder ikke.
Har i nogle ide

23.10.2011 12:44

Frank Sørensen

Tak for dit spørgsmål, det er svært at svare på ud fra din beskrivelse, men mail dit tlf. til fcs@dhsk.dk, eller ring på 25472901, så kan vi snakkes ved.

26.06.2010 20:53

Signe Jensen

Rigtig god side om pelspleje, det er en god ide, for mange tror det er så besværligt med den hvide pels.

Det er en skøn hjemmeside du har lavet

Seneste kommentarer

27.05 | 06:34

Hej Lis
Tak for dit spørgsmål, kan du ikke sende mig din mail adresse til f-sorensen@oncable.dk, så skal jeg nok hjælpe dig, eller ring gerne til mig på 25472901 mvh Frank

26.05 | 18:15

Hej
Jeg er pt med i DDH, men har ikke kunnet opdrive en hvid korthåret han til min tæve på 4 år som gerne skulle have hvalpe i år. Hun har een B-hofte og een A - hofte, ellers er hun fejlfri.

24.05 | 21:45

Hej Torben, tak for din besked godt at høre fra dig, håber det går godt hos du kan evt. skrive til mig f-sorensen@oncable.dk, eller tlf. 25472901 mvh Frank og Dingo

24.05 | 19:35

Hej Frank. Jeg ved ikke om du stadig læser på disse svar, men jeg var ejer til Skagens Nikko som var far til Bambi. Håber du læser dette og vi evt. kan komme i kontakt.

Del siden